למרבית האנשים, ראיונות עבודה מהווים מצב מלחיץ ומאיים שלאחריו אנו עלולים לצאת מרוקנים נפשית ומגובים בחששות כבדים לגבי מידת הצלחתנו.
כדאי לדעת שלא מדובר על רע הכרחי ועל כורח המציאות ואם נקדיש קצת זמן ומחשבה כמו גם התכוננות מראש, נשפר את סיכויינו להצלחה במציאת עבודה לאין ערוך.
מהם ראיונות עבודה?
בזמן ראיונות עבודה משוחח המעסיק או אדם אחר המייצג אותו עם המועמד לעבודה, כאשר בזמן הראיון בודקים באמצעות פרמטרים שונים את מידת התאמתו של המועמד לאיוש העבודה.
המעסיק ינסה לבדוק עד כמה מתאים המועמד לתפקיד, אבל בל נשכח, גם המועמד בודק עד כמה העבודה מתאימה לשאיפותיו ולכישורים בהם ניחן. בראיון העבודה תיבדק המוטיבציה שלכם לעבודה, תיבדק התקשורת והאינטראקציה עם הסובבים אתכם וכן כיצד אתם מציגים ומשווקים את עצמכם ואת תדמיתכם.
ראיונות עבודה – עניין שנרכש עם הזמן
מועמדים שמתנסים בכמה שיותר ראיונות עבודה, ישפרו את יכולות ההצלחה שלהם. ראיונות עבודה הם עניין הכרחי ומכריע בקבלת עבודה. מעטים הם האנשים המתקבלים לעבודה מבלי שידרשו לעבור ראיון ולכן, מומלץ מאוד ורצוי להתכונן לראיון.
חשוב מאוד להתלבש בצורה נאותה לראיון – לא מרושלת ולא פרובוקטיבית, כזו שתכבד את המעסיק ואת מקום העבודה. כמו כן, מומלץ להתאמן על שפת גוף שתשדר רצינות, בטחון עצמי ואמונה בעצמכם, שכן לא רק אופן דיבורכם ותוכן דבריכם הוא שחשוב, אלא גם מה שלא נאמר.
המעסיק יקלוט את הכול ולכימיה שבין המועמד למעסיק תפקיד חשוב. אין מה לעשות, ישנם מועמדים שיצליחו לבלוט יותר בראיונות עבודה, אבל רוב האנשים, בשל ההתרגשות לנוכח המעמד המלחיץ, לא ישווקו עצמם באופן אופטימאלי ולכן כדאי מאוד להתאמן ולהתכונן לראיון.
ראיונות עבודה – כיצד להתכונן?
כדאי מאוד לפני שאתם מגיעים לראיון שתקדישו מזמנכם לחקר החברה על מנת שיהיה לכם רקע מקדים. נסו גם להשיג אינפורמאציה לגבי אופן התנהלות ראיונות העבודה באותה החברה. כל מידע רלוונטי שתצליחו לדלות ישפר את הסיכויים שלכם.
עדיף לחוש עצבנות וחוסר שקט לפני הראיון ולא במהלכו וככל שתהיו מוכנים יותר כך גם תבטחו בעצמכם יותר ותגיעו נינוחים לראיון. יש להיות מודעים לכך שרוב המראיינים בראיונות עבודה מונחים על ידי שאלות ידועות מראש ודי מוכרות, כך שלרוב אין הפתעות מיוחדות ובהרבה מאוד אתרים באינטרנט המכינים לראיונות עבודה, תוכלו להכיר מראש את השאלות שתשאלו.
ראיונות עבודה – מראיינים שונים, אסטרטגיות שונות
אמנם לא מדובר על חקירה משטרתית וגם לא על חקירת השב"כ, אבל בראיונות עבודה תמצאו מראיינים שונים – נחמדים יותר ופחות, אשר סיבותיהם עימם. לעיתים יופעל עליכם לחץ רב בזמן הראיון והחוכמה היא להישאר קרי רוח ושלווים. חשוב ליצור קשר עין עם המראיינים ולהיות יציבים בעמדותיכם.
ישנם מראיינים שאפילו ינסו לתקוף אתכם אולי על מנת להוציא אתכם מריכוז ושיווי משקל – אל תתנו להם להצליח במשימה. לעומת המראיינים הקשוחים, ישנם גם מראיינים חביבים ונחמדים אך גם כאן, רצוי לא לגלות נאיביות ותמימות. הם ינסו לגרור אתכם לכיוונים אמוציונאליים, כך שתגלו את החולשות שלכם ואת הצדדים הפחות חזקים שלכם.
השתדלו לא לאבד בטחון ולהיפגע מהסוג הראשון של המראיינים ואל תגלו ביטחון עצמי מופרז העלול להכשיל אתכם מול הסוג השני של המראיינים אלה החביבים יותר. בסך הכול ניתן לומר שמדובר כאן על הצגה או משחק תפקידים וככל שתגיעו לסיטואציה מוכנים יותר, כך יהיו לכם פחות טעויות.
ראיונות עבודה – טיפים עיקריים
דאגו לדעת מראש מהן שאלות המלכודת האופייניות והכינו להן תשובות מראש. ישנם מראיינים שיעמידו אתכם בפני שאלות קשות לא על מנת לקבל תשובות, אלא לבדוק מהי מידת ההתמודדות שלכם אל מול קושי.
השתדלו לענות על השאלות באופן תמציתי וממוקד, אל תדברו יותר מדיי וגם על תענו בכן ולא. והיה ופוטרתם מעבודתכם, מה שאיננו מוסיף לכם נקודות יתרון, הכינו עצמכם מראש כיצד להתמודד עם שאלות בנושא. להרחבה בנושא: אימון להצלחה בראיון עבודה