גישור משפחתי – הדרך הנכונה ממריבה להבנה
המשפחה צריכה להיות המקום הבטוח, החם, האוהב. אלא שגם במשפחות הכי טובות מתפתחים קונפליקטים העלולים להגיע לכדי משבר והקצנה. מכיוון שבמשפחות השמירה על מערכת יחסים טובה, חשובה לא פחות מהנושא סביבו נסב הויכוח, מומלץ למצוא את הדרך להגיע להבנה והסכמה באמצעות דיאלוג והקשבה. אחת הדרכים המצליחות לסייע למשפחות במצבי סכסוך לסיים את המשבר בדרך חיובית היא הגישור המשפחתי.
מהו גישור?
גישור הוא שיטה לישוב סכסוכים. בבסיס הגישה עומדת האמונה כי ניתן להגיע לפתרון של מחלוקת בדרך של דיאלוג, הקשבה ופשרה, וכי אין זה הכרח המציאות כי סכסוכים יסתיימו בהליך משפטי. מטרת הליך הגישור היא לנסות ולמנוע מאבק משפטי.
במעמד הגישור נפגשים שני הצדדים המסוכסכים עם מגשר. המגשר הוא אובייקטיבי ואינו נוקט עמדה. תפקידו לנהל את הדיון בצורה כזו שתיצור הקשבה והבנה בין הצדדים עד להשגת הסכם שיהיה מקובל על כולם.
במהלך התהליך ינתן מקום לכל אחד מהצדדים להביע את עמדתו. יבחנו חלופות שונות לפתרון הסכסוך, ויבחר הפתרון המוסכם על כולם.
מדובר בהליך קצר הכולל מספר פגישות. אין זה הליך טיפולי (הוא אינו פועל ליצירת שינוי בקרב הלקוחות או היחסים במשפחה) ואין זה הליך משפטי (למגשר אין סמכות משפטית, ומימוש ההסכם שמושג בגישור מוטל על הצדדים ללא סמכות כבית משפט שתכפה זאת עליהם).
מהו גישור משפחתי?
גישור משפחתי הוא הליך גישור בין בני משפחה במצבים של סכסוך או חילוקי דעות משפחתיים. מדובר במצבים בהם אין צורך בטיפול, אלא כשמדובר במחלוקת נקודתית ומוגדרת.
באילו מצבים ניתן לפנות לגישור משפחתי?
סכסוכי רכוש וירושה
משפחות שבהן מתפתח סכסוך סביב נושאי ירושה, נכסים וחלוקתם, חלוקת רכוש, צוואות וכדומה.
גישור גירושין
זוגות העומדים בפני גירושין ומבקשים להגיע להסכם בהבנה מחוץ לכותלי בית המשפט. תהליך הגישור מסייע בגיבוש הסכם גירושין הכולל את כל הנקודות החשובות: משמורת ילדים, מזונות ילדים, הסדרי ראיה, חלוקת רכוש וכדומה.
חוסר הסכמה בין אחים לגבי טיפול בקשיש
מצבים בהם הורים קשישים זקוקים לטיפול והשגחה ולקבלת החלטות בעניינם כמו: בית אבות או מטפלת בבית, כאשר יש אי הסכמה לגבי המטפל העיקרי, אופן הטיפול של המטפל בקשיש או כל נושא אחר. על מנת למנוע סכסוך בין האחים ופגיעה ביחסים המשפחתיים, ניתן להיעזר בגישור לשם השגת הבנה והסכמה.
גישור בין גרושים
בני זוג שהתגרשו כבר, אך חווים אי הסכמה לגבי גידול הילדים וחינוכם יכולים להיעזר בגישור משפחתי על מנת למנוע נזק אצל הילדים עקב המחלוקת בין ההורים.
גישור בגיבוש הסכמי ממון
הסכם ממון הוא שלב לא פשוט. בדיוק כשזוג מאוהב ורוצה לבנות חיים משותפים, עליו לחשוב על אפשרות של פרידה, ולדון במחלוקות שעלולות להתעורר במצב זה. ניסוח וגיבוש הסכם ממון זו פעולה הדורשת רגישות ומקצועיות. עקרונות הגישור יכולים לסייע בבניית הסכם ממון שיהיה מקובל על שני הצדדים מבלי שיעורר טינה ומשקעים כבר בתחילת הדרך הזוגית.
גישור בין מתבגרים להוריהם
גיל ההתבגרות הוא גיל מורכב, בו למתבגר דעות ורצונות משלו שלא אחת מנוגדים לעמדת ההורים. המתבגרים רגישים מאד למעמדם בעת הניסיון לפתור מחלוקת בינם לבין הוריהם, ולעתים יתקשו לשתף פעולה בטיפול. בגישור, ניתן מקום ומעמד למתבגר. הוא מוזמן לפרט את עמדתו בלי "חפירות" טיפוליות. ישר ולעניין, עד לקבלת החלטות המוסכמות על ההורים ועל המתבגר.
גישור בין הורים מבוגרים לילדיהם
כאשר ישנו חוסר הסכמה בנושאים כמו: בית אבות כן או לא, ילדים המבקשים מתן חלקם בצוואה לפני מות הקשיש בניגוד לרצון הקשיש, המבקשים לפתוח צוואה עוד הקשיש בחייו, המבקשים לשנות צוואה, סכסוכי "בן ממשיך" במשקים ועוד.
ישנם נושאים רבים מספור העלולים לגרום לסכסוך ומחלוקת בין בני משפחה. על מנת לשמור על שלום המשפחה ולסיים את הסכסוך בהצלחה כדאי להיעזר בתהליך גישור לשם השגת הסכמה בדרך של שלום והבנה.